Om säkerhet

All information som överförs mellan din dator och Skandikons e-tjänster skickas krypterat. Detta innebär att eventuella känsliga uppgifter inte kan läsas i klartext av obehöriga. Tekniken vi använder oss kallas SSL och är den standardteknik som används för att skydda information som skickas till och från webbplatser.

Om e-legitimation

För att använda Skandikons E-tjänster måste en legitimering med någon typ av e-legitimation göras. I Sverige finns tre varianter av E-legitimation. En e-legitimation kan lagras som en fil på din hårddisk eller på ett kort. En e-legitimation på fil kan även lagras på andra media såsom diskett eller USB-minne. Gemensamt är att de används för att visa vem du är då du använder en mängd tjänster på Internet.

De tre varianterna av e-legitimation som finns i Sverige är BankID, E-legitimation via Nordea samt E-legitimation via Telia. Nedan hittar du mer information om de tre varianterna av e-legitimation samt vilka som utfärdar dem. Observera att det är utfärdaren (exempelvis din bank) som du vänder dig till om du har problem med nedladdning eller installation av din e-legitimation.

BankID

BankID är en bankgemensam tjänst för e-legitimationer, som används för legitimering och underskrifter på Internet. Listan nedan visar vilka banker som är anslutna som utgivare av BankID.

E-legitimation via Nordea

E-legitimation via Nordea utfärdas av Nordea. För dig som är kund hos Nordea hämtas din e-legitimation via Nordeas internetbank. E-legitimation via Nordea finns även tillgängligt för dig som inte har tillgång till internetbanken, eller inte är kund hos Nordea. Ett kodkuvert hämtas då på ett Nordeakontor och en e-legitimation kan sedan laddas ned via Nordeas hemsida. Observera att körkort, legitimation eller pass krävs för att hämta ut kodkuvertet.

E-legitimation via Telia

E-legitimation via Telia utfärdas av Telia. Telias e-legitimation kan skaffas av personer som saknar bank eller vars bank inte tillhandahåller e-legitimation. Telias e-legitimation är i form av elektroniskt kort och beställs från Telias webbplats (se länk nedan).

< Tillbaka